Laborator online "ȘTIM INFO"


Mergi la laboratorul online de informatică "ȘTIM INFO"
ORGANIGRAME

Pagina 1   Pagina 2   Pagina 3   Pagina 4   Pagina 5  

ORGANIGRÁMĂ, organigrame, s. f. - Sursa: DEX '09 / Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)
1. Redare schematică (grafică) în toate detaliile a organizării, a subordonării și a legăturilor dintre compartimente din cadrul unei întreprinderi sau al unei instituții.
2. (Inform.) Reprezentare grafică a unui algoritm.
3. (Cib.) Diagramă logică.

    Organigramele şi instrumentele corespunzătoare de concepere a raţionamentului constituie elementele de bază ale profesioniştilor din domeniul calculatoarelor.
    Complexitatea programelor cere ca să găsiţi o modalitate oarecare de descriere a raţionamentului programului, înainte de a-l scrie. Organigramele pot părea arhaice, dar se constată că programatorii ce nu utilizează astfel de instrumente sunt mai puţin productivi decât ar putea fi. Se spune că o ilustraţie face cât o mie de cuvinte, iar organigrama oferă o reprezentare ilustrată a logicii programului.
    Organigrama nu include toate detaliile programului, ci reprezintă cursul logic general al acestuia. Organigrama oferă logica pentru programul final. Dacă organigrama este corect desenată, scrierea efectivă a programului devine o chestiune de rutină. După terminarea întregului program, organigrama poate constitui documentaţia pentru acesta.
    Organigrama descrie caseta centrală a modelului de intrare-prelucrare-ieşire, corespunzător programelor de calculator.
    Numai după ce aţi învăţat să programaţi, puteţi începe să creaţi organigrama unui program; cu toate acestea, trebuie să realizaţi organigrame înainte de a scrie programe. Acest sindrom de tip „oul sau găina" este obişnuit pentru începătorii în programare. Atunci când veţi începe să scrieţi propriile programe, veţi înţelege mult mai bine necesitatea organigramelor.    Reţineţi că proiectarea de sus în jos este instrumentul utilizat pentru obţinerea detaliilor programului. Organigramele furnizează raţionamentul necesar pentru obţinerea acestor detalii. În continuare sunt descrise aceste simboluri si modul lor de utilizare.

Sursa: Bazele Utilizarii Calculatoarelor / Lector Dr. Ing. Lucian Gruionu
            Facultatea de Ingineria si Managementul Sistemelor Tehnologice din Drobeta Turnu Severin a Universitatii din Craiova
            Departamentul de Ingineria și Managementul Sistemelor Tehnologice, Drobeta Turnu-Severin (IMST) - http://www.imst.ro/


Pagina 1   Pagina 2   Pagina 3   Pagina 4   Pagina 5