Laborator online "ȘTIM Astronomie"


Mergi la Planetarium Mergi la Impact calculator Luna de 1 pixel


Planetarium la început a fost conceput ca un mecanism construit cu scopul de a prezenta planetele și orbita de rotație a acestora, mai târziu această concepție a fost schimbată, iar în momentul actual planetarium este o încăpere (sală) cu tavanul sub formă de cupolă pe care sunt prezentate cerul cu corpurile cerești, cu ajutorul unui proiector.

Dacă Pământului i-ar lua zece secunde pentru a merge în jurul Soarelui (echivalentul unui an), sub planete este afișat, recalculat, timpul de rotație în jurul Soarelui.  Mergi la Planetarium

În februarie 2013, un meteorit de numai 20 metri în diametru a explodat în mod neașteptat deasupra orașului rus Chelyabinsk, dăunând clădirilor și rănind sute de oameni. Agențiile spațiale din întreaga lume colaborează pentru a dezvolta tehnologia necesară pentru detectarea, urmărirea și eliminarea asteroizilor potențial periculoși care reprezintă o amenințare pentru planeta noastră.

Calculatorul de impact permite utilizatorilor să exploreze și să vizualizeze efectele daunelor cauzate de diferite tipuri de meteorit.
 Mergi la Impact calculator


Instrucțiuni:

1. Trage glisoarele pentru a specifica diametrul asteroidului tău, unghiul la care va atinge Pământul și viteza acestuia.
2. Alege tipul de piatră în care vrei să fie construit asteroidul și tipul de piatră în care se va prăbuși.
3. Trage glisorul din partea de jos pentru a indica cât de aproape de locul de impact vei fi și apoi apasă pe "Confirmă".
4. Fă clic pe hartă pentru a trage meteoritul, apoi evaluează amploarea distrugerii la destinația aleasă, folosind "Adâncimea craterului" și "Vizualizare date" din partea de jos a ecranului. Calculatorul de impact îți va oferi și o estimare a probabilității de apariție a unui meteor cu proprietățile alese de tine!